Когато става въпрос за домейн структура за чуждестранни версии на уебсайтове, има много дебати коя структура е най-добре да се избере. Международната домейн структура ще повлияе върху имиджа на марката, опита на уебсайта, нивото на локализация и класирането в международните търсачки.

Бързо напомняне

Всеки домейн е съставен от поне две части: действителното име на домейн и TLD или Top Level Domain. В примера 2m.com.au, “.COM.AU” е TLD, а частта “2m” е име на домейн или името на домейн, което сте избрали за вашия сайт. Със сигурност сте чували за някои други TLD като .COM, .FR, .ORG, .ES и др. Много от тези TLD са свързани с държава: .co.uk е Обединеното кралство, .co.nz е Нова Зеландия и др. Би трябвало да разбирате защо това е важен компонент на стратегията за разгръщане на международни уебсайтове и че ще повлияе на различни фактори.

Какви са опциите ви за международна структура на домейн?

Когато става въпрос за международна структура на домейни, има четири различни структури на URL адрес, от които можете да избирате:

URL структура,

  1. Посочваща конкретна държава (ccTLD- Country Code Top Level Domains)

example.de

  1. С поддомейни

de.example.com

  1. С поддиректории с gTLD- Generic Top Level Domains

example.com/de/

  1. С URL параметри (добре е да се избягва)

example.com/?lang=de

Коя международна структура на домейни е най-добра за моя чуждестранен уебсайт?

Хората са склонни да се кълнат в ccTLD, заявявайки, че на някои пазари потребителите предпочитат да купуват от местни сайтове, което води до повече кликвания. Други избират поддомейни или поддиректории.

Международни структури на домейни на световните марки

Няма един отговор на най-добрата международна структура на сайта. Можете да да използвате успешно някоя от тези опции. Има уебсайтове на всички структури на сайтове, които имат успех. Въпреки това всички имат и предимства, и недостатъци. Затова е най-добре да оцените опциите си и да решите в зависимост от вашите бизнес цели, бюджет и стратегия за локализация, която е най-добра за вас. Във всеки случай не трябва НИКОГА да използвате опцията URL параметър. Тя изпраща на търсачките много лош сигнал за географско насочване и е доказано, че привлича нерелевантен трафик. Превод на мобилни приложения. Например немските потребители, които търсят на немски език, е по-малко вероятно да получат тези страници в резултата в търсачките.

Предимства и недостатъци: Структура на домейни и международна SEO

По отношение на класирането в търсенето, изборът на правилната структура на домейна ще има влияние върху авторитета (рейтинга в търсачките) на вашия домейн, ефективността на търсенето и следователно – трафика на уебсайта ви. В зависимост от това, кое е най-добро за вашия бизнес, помислете дали искате да насочите рекламите си на ниво език или на ниво държава. След това решете колко усилия искате (или можете) да вложите в изграждането на авторитет на домейн за новите си домейни.

Поддиректории с gTLD дават допълнителна полза при изграждане на авторитет на домейн. Поддомейните и ccTLD имат недостатъка да затрудняват изграждането на авторитет на домейн, въпреки че ccTLD представляват много силен геотаргетиращ сигнал, който подобрява точността на трафика. Вероятно поддомейните са най-малко изгодните от трите опции, тъй като не позволяват подобно географско насочване, което правят ccTLD. Освен това нямат предимството на консолидиран профил на обратна връзка, както е при поддиректориите.

По-просто казано, ccTLDs са добър вариант, ако сте голям играч. Ако бюджетът за брандиране не е проблем за вас, ако имате собствен PR, ако изграждането на авторитет на домейн и управлението на множество домейни не ви притесняват, то ccTLDs са добър избор. Подкатегориите са добра опция, ако сте технически подготвени: можете да свършите работата, като използвате само това, което имате. Поддомейните са добър вариант, ако търсите бързи настройки, ако това е най-лесният и най-бърз начин да получите чуждестранни версии на уебсайтовете си.

Трябва да се подчертае, че не съществува универсален подход. Трябва да разгледате добре бизнеса си и да се съобразите с посочените по- долу променливи:

  1. С какъв маркетинг бюджет разполагате за всеки целеви пазар.
  2. С какъв трафик за сайта си и бюджет за него разполагате.
  3. Какви ще бъдат разходите, свързани с локализацията и поддръжката на сайта.
  4. Какво представяне на сайта желаете.
  5. Какви са вашите общи бизнес цели.
  6. Какво ниво на локализация очаквате.

A какво ще кажете за международна домейн структура за LSP (Local Strategic Partnership)?

Наличието на многоезичен уебсайт е отличен начин за местните стратегически партньори да представят своите услуги за превод и локализация и да достигнат до международните пазари. Международната домейн структура за уебсайт на LSP е много важна също поради това, което се включва в нея. Освен това по този начин демонстрирате на клиентите и потенциалните клиенти, че сте усвоили този компонент на стратегията за уеб локализация. Подходът ще бъде доста сходен с този на общия бизнес, но все пак можете да видите как някои местни партньори са подходили към това по различен начин.